#284: Dansk børne- og ungdomsfilm i det nye årtusinde

'Antboy' (Ask Hasselbalch, Nimbus Film, 2013). Foto: Rolf Konow.
22.06.2023. To artikler, fem interviews og en registrant over danske fiktionsfilm udgør Kosmoramas temanummer om dansk børne- og ungdomsfilm i det nye årtusinde.

Kosmorama #284: Engang var vi verdensmestre i børne- og ungdomsfilm...

I februar 2023 præsenterede Filminstituttet undersøgelsen ’Tæt på børn og unge’ om de 7-18-åriges mediebrug. Nu vender Kosmorama blikket fra brugerne imod filmen i et temanummer om den engang så hæderkronede danske børne- og ungdomsfilms aktuelle tilstand.


Jakob Freudendal og Eva Novrup Redvall kridter banen op og giver et overblik over det omfattende temanummer:


Jakob Freudendal analyserer børne- og ungdomsfilmens udvikling i det nye medielandskab, der er vokset frem siden 2000 i artiklen:


Som instruktør har Lotte Svendsen blandt andet undfanget Max Pinlig-universet, i rollen som børnefilmkonsulent oplever hun, at børne- og ungdomsfilmen er i krise:


Filmproduceren Birgitte Hald, som var med til at stifte Nimbus Film, der har stået bag stribevis af film for børn og unge siden 1990’erne, spørger:


Mariella Harpelunde Jensen, der er programchef for børnefilmfestivalen Buster og arbejder med at nå det unge publikum, blandt andet i samarbejde med landets skoler, advarer:


Filmdistributøren Merete Martensen Christensen konstaterer, at danske børnefilm sælger færre billetter end tidligere, hvilket smitter af finansieringsmulighederne:


En superheltefilm med et barn i hovedrollen, nemlig Antboy, blev instruktøren Ask Hasselbalchs gennembrudssucces. Nu mener han at:


Til brug for fremtidig forskning publiceres desuden registrant over samtlige spillefilm, som Filminstituttet har kategoriseret som børne- og ungdomsfilm fra 2000 til juni 2023 og en ledsagende forklaring på registrantens opbygning:


God sommer og god fornøjelse med Kosmorama #284.


Dette nummer af Kosmorama er skrevet som del af forskningsprojektet ’Reaching young audiences: Serial fiction and cross-media story worlds for children and young audiences’, der er finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond 2019-2024. Sagsnummer: 9037-00145B.


 

Subscribe to our newsletter and stay updated: