#277: Producenterne har ordet

Fire producenter: Steen Herdel, Erik Crone, Nina Crone og Per Holst. Foto (Nina Crone): Rolf Konow.
24.06.2020. Fire interviews med fire af de producenter, der har tegnet dansk film fra omkring 1970 og frem til i dag, og en bonusartikel om risikovillighed i filmproduktion.

Kosmorama #277

I nyere tid har interviewet ikke fået meget plads i Kosmorama. Men når vi får chancen for at dele ud af fire centrale producenters til sammen rundt regnet 200 års erfaring i den danske filmbranche, så slår vi til. 

Steen Herdel, Per Holst og Nina og Erik Crone har stået bag Oscar-vindere og fæle flop, de har sat hus og hjem på højkant for de film, de brændte for. Nogen gange med succes, andre gange med personlig konkurs som resultat. Isak Thorsen og Eva Novrup Redvall – begge filmforskere ved Københavns Universitet – har stået for at interviewe de fire producenter, som alle begyndte deres karrierer omkring 1970.
 


Isak Thorsen og Eva Novrup Redvall lægger ud med en optakt:


Et år havde han fem film med til Cannes festivalen, stod bag flere af 1970’ernes store ungdomsfilm og gik konkurs undervejs. Og så bryder han sig paradoksalt nok ikke om teamwork. Mød Steen Herdel:


Per Holst ville egentlig være instruktør, men blev producent. Det kom der blandt meget andet Oscar- og Guldpalmevinderen Pelle Erobreren ud af. Og en ung von Trier fik produceret sin Forbrydelsens element af Holst:


’Kan nogen vise den kælling ud?’, lød spørgsmålet, da Nina Crone som ung producent bød de etablerede herrer på feltet trods. Siden har hun stået bag talenter og film som Susanne Bier og Busters verden:


Fra det eksperimenterende kunstnermiljø omkring ABCinema, via Den forsvundne fuldmægtig til direktør for flere filmselskaber og Filminstituttet. Erik Crone har været vidt omkring i den danske filmbranche:


Vi runder vi af med en analyse af danske producere og producenters risikovillighed. Artiklen, der er baseret på interviews med en lang række producere, producenter og andre branchefolk, er en bearbejdet opdatering af forfatterne Penelope Julie Bruun Bjerregaard og Maria Helga Stürups kandidatspeciale om samme emne:God sommer og god fornøjelse med Kosmorama #277!

Subscribe to our newsletter and stay updated: