#234: Filmen og lysten

Lige siden Edison præsenterede den ultrakorte The Kiss i 1896, har filmmediet haft øje for seksualitet, erotik og lyst. Kosmorama har ganske vist allerede tilbage i 1991 (i nr. 195) behandlet temaet, men da sex fortsat synes at være på mode, kommer vi her med endnu en buket af artikler, der med forskellige indfaldsvinkler bevæger sig rundt om emnet.

Nummeret begynder med Torben Grodals store forklaring på, hvad kærlighed og seksualitet egentlig er for noget - det sker med udgangspunkt i kognitions- og evolutionsteori og med referencer til filmens fremstillinger, bl.a. Kubricks Eyes Wide Shut. Brian Petersen ser - modvilligt - på de nylige initiativer til at præsentere forholdsvis eksplicit seksualitet i kunstneriske film, især fra Frankrig. Idet vi retter blikket bagud i filmhistorien, analyserer Casper Tybjerg Dreyers Mikaël, hvor lysten har et homoseksuelt perspektiv, og Isak Thorsen ser på Erich von Stroheims film med fokus på den kyniske forfører, der typisk fremstilles af instruktøren selv. Niels Henrik Hartvigson beskæftiger sig med 1930’ernes danske lystspil, hvor lysten har en mere kysk karakter. Susanne Fabricius gennemgår Jane Campions film med hovedvægt på erotiske temaer i The Piano og den dristige Holy Smoke. Jonas Varsted Kirkegaard ser på en række film, hvor den kvindelige vampyr folder sig ud på en både dødelig og lystbetonet måde. Og Mette Kramer undersøger, hvordan romantiske komedier som Den eneste ene faktisk kan hjælpe især kvinder i deres partnervalg, og endelig præsenterer Rikke Schubart en af kultfilmens mest berygtede heltinder, selveste Ilse, Hunulven fra SS.

Kosmorama - der nu kan fejre sit 50-årsjubilæum - kommer med næste nummer til sommer. Filmen og latteren fokuserer på humor, komik og film.

Kosmorama 234 / Vinter 2004

 

 

Hent PDF