#258: Kropssprog på film

Lauren Bacall, Humphrey Bogart og Marilyn Monroe ankommer til the 1953 Academy Awards. Foto: Shrimptoncouture.com.
02.12 2014. Der er ikke skrevet mange akademiske linjer om kropssprog i levende billeder. Det råder vi bod på med Kosmorama #258, der har temaet 'Body Language'.

Vi lægger ud med en introducerende artikel om, hvordan kropssprog på film og tv altid er medieret. Så vender vi os imod et oplagt sted at analysere kropssprog, nemlig i den stumme film, hvor det ordløse spil skal skabe betydning for publikum. Disse to bidrag kommer fra Københavns Universitet, fra henholdsvis Lennard Højbjerg og Casper Tybjerg.

Henry Bacon fra Helsinki University har set nærmere på artfilmens særlige måde at gestalte sandhed og løgn på via kropssproget i Mikael Hanekes Caché. Fra den anden side af Øresund argumenterer Mariah Larsson for, at både mainstreamfilmen, den erotiske film og pornofilmen lægger snærende bånd på penisens udfoldelsesmuligheder.

Vi slutter på den røde løber ved den årlige Oscar-uddeling, hvor stjernernes kroppe poserer foran klikkende kameraer i en stærkt koreograferet forestilling. Artiklen er skrevet af Helle Kannik Haastrup, Københavns Universitet.

Dette temanummer udspringer af et toårigt netværksprojekt om kropssprog i levende billeder, ledet af lektor Lennard Højbjerg, Københavns Universitet, og Lars-Martin Sørensen, DFI. Filmlektor ved Københavns Universitet, Casper Tybjerg, har været medredaktør.

Subscribe to our newsletter and stay updated: