#271: Klædt i fiktion og Hanekes hemmeligheder

Billeddeling og materialitet i visuel kultur. Sara tager selfie med TV ved J-Popcon 2017. Foto: Jakob Ion Wille.
23.04.2018. Yarf! Murr!..? Kosmorama spinder og logrer med halen. Vi har fået et digitalt ansigtsløft, er blevet mere mobilvenlige, så hermed et nyt nummer i beta-version. Vi er i fuld gang med at løsne de sidste knuder og hører gerne, hvis der er nogen, vi har overset.

Kosmorama #271

Men hvorfor ’Yarf! Og hvorfor ’Murr!’? Begge udbrud er udtryk for begejstring og udstødes af ’furries’, når de iklædt deres ’fursuits’ forvandles til ’fursonas’ hengiver sig til ’scritching’ – altså klør hinanden på ryggen. Vokabulariet er hentet fra Jakob Ion Wille og Maria Mackinney-Valentins artikel om de kulørte internationale fankulturer i cosplay-miljøet.

Det handler både om superhelte, lolitas og de pelsklædte ’furries’:

Det radikalt medskabende i den ungdomskultur og det fiktionsunivers, der udspringer af film og tegneserier, har på næsten paradoksal vis et modstykke i oplevelsen af europæiske artfilm, hvor auteuren udelader vigtig information, og dermed sender publikum på fortolkningsjagt efter svar på plottets huller. Når auteuren hedder Michael Haneke skal man ikke efterlyse assistance fra filmskaberen selv. Han modsætter sig stædigt den fortolkning, han selv skaber afsættet for.

Peter Schepelern har set på Hanekes gådefulde udeladelser i:

God fornøjelse med læsningen

Subscribe to our newsletter and stay updated: