#230: Gay & Lesbian Film

For bøsser og lesbiske har film om ligesindede altid været - og er stadig - umådeligt vigtige identitetsbekræftere. I et biografrepertoire domineret af heteroseksuelle konflikter og kærlighedshistorier kan det opleves som forløsende at se lærredet befolket af mennesker, der deler ens egen seksualitet. Men Gay & Lesbian film er ikke nødvendigvis udelukkende et spørgsmål om indhold. For kan man være queer inden for rammerne af en straight fortælling?

Kosmorama behandler i dette nummer temaet Gay & Lesbian film fra en teoretisk, en historisk og en analytisk vinkel. Vi har tilrettelagt det sådan, at nummeret udkommer samtidig med den 17. udgave af Copenhagen Gay & Lesbian filmfestivalen, og har derfor ladet Simon Verheij indlede med en kort status over festivalens udvikling fra starten i 1986 til i dag. Men ellers relaterer nummeret sig ikke direkte til festivalens program.

Trevor Elkington gør rede for den historiske, og nødvendige, sammenhæng mellem New Queer og independent cinema i USA. Lasse Soll Sunde peger på Stephen Frears' My Beautiful Laundrette som startskuddet til 1990'ernes New Queer Cinema. Og Ane Skak og Niels Bjørn giver en introduktion til Queer Theorys opgør med etablerede forestillinger om køn og seksualitet - og viser samtidig, hvordan queer-begrebet udfordrer ikke bare heteroseksuelle, men tillige traditionelle homoseksuelle film...

Læs hele introduktionen

Kosmorama 230 / 2002

 

 

Hent PDF