Kosmorama #258

02 december 2014 / Lisbeth Richter Larsen
02.12 2014. Der er ikke skrevet mange akademiske linjer om kropssprog i levende billeder. Det råder vi bod på med et temanummer om 'Body Language'.
Oscar1953_Monroe- Bogart-Bacall770x380
Lauren Bacall, Humphrey Bogart og Marilyn Monroe ankommer til the 1953 Academy Awards. Foto: Shrimptoncouture.com.

Vi lægger ud med en introducerende artikel om, hvordan kropssprog på film og tv altid er medieret. Så vender vi os imod et oplagt sted at analysere kropssprog, nemlig i den stumme film, hvor det ordløse spil skal skabe betydning for publikum. Disse to bidrag kommer fra Københavns Universitet, fra henholdsvis Lennard Højbjerg og Casper Tybjerg.

Henry Bacon fra Helsinki University har set nærmere på artfilmens særlige måde at gestalte sandhed og løgn på via kropssproget i Mikael Hanekes Caché. Fra den anden side af Øresund argumenterer Mariah Larsson for, at både mainstreamfilmen, den erotiske film og pornofilmen lægger snærende bånd på penisens udfoldelsesmuligheder.

Vi slutter på den røde løber ved den årlige Oscar-uddeling, hvor stjernernes kroppe poserer foran klikkende kameraer i en stærkt koreograferet forestilling. Artiklen er skrevet af Helle Kannik Haastrup, Københavns Universitet.

Kosmorama #258

lennard140x100
The Moving Image: Body Language and Media Context 
Lennard Højbjerg
casper105x140 Figures in Landscapes: Cognitive Theater Theory and Expressive Bodies in 1920s Scandinavian Film
Casper Tybjerg
bacon105x140
Expressing Suppression: Body Language, Information Distribution and the Frustrated Quest for Fictional Truth in Haneke’s Caché 
Henry Bacon
larsson105x140 Making Love Detumescently: Some Preliminary Notes on the Body Language of the Penis 
Mariah Larsson
haastrup105x150
Movie Stars in the Flesh: The Live Red Carpet Oscars Event  
Helle Kannik Haastrup

Dette temanummer udspringer af et toårigt netværksprojekt om kropssprog i levende billeder, ledet af lektor Lennard Højbjerg, Københavns Universitet, og Lars-Martin Sørensen, DFI. Filmlektor ved Københavns Universitet, Casper Tybjerg, har været medredaktør.

Lisbeth Richter Larsen / lisbethrl@dfi.dk
Box270nyt