Kosmorama #263 – maj 2016

13 maj 2016 / Kosmorama
13.05.2016. Så er der ny forskning om dansk tv-drama. I Kosmorama #263 ser en række forskere nærmere på, hvordan og hvorfor danske tv-serier udbredes globalt.
forbrydelsenIII_770x380rev
Danske tv-serier rejser ud: Sarah Lund (Sofie Gråbøl) i "Forbrydelsen III". Foto: Tine Harden/DR.

Hvordan blev Sarah Lunds sweater et større internationalt brand end Lurpak? Det – og meget andet – arbejder et dansk forskerhold på at kortlægge i forskningsprojektet med overskriften ’What makes Danish TV Drama Series Travel? Også det internationale forskningsprojekt ’Mediating Cultural Encounters through European Screens’ borer i dansk tv-drama. De seks artikler i dette temanummer af Kosmorama er blevet til i samarbejde med forskerne bag de to projekter.

Eva Novrup Redvall, Jakob Ion Wille og Lynge Stegger Gemzøe er medredaktører. Sammen introducerer de i åbningsartiklen forskningsfeltet og de øvrige bidrag:

11299732    DANISH TELEVISION DRAMA:
PRODUCTION, TEXTs, AUDIENCES 
Om den store tv-succes nu er så dansk som Lurpak, eller måske snarere amerikansk som Donald Trump, er emnet for Jakob Isak Nielsens artikel:
Fig 4_RigetAcut    The Danish Way to do it the American Way 
Dernæst ser Anne Marit Waade og Jakob Ion Wille på, hvilken rolle produktionsdesign og location spiller i Arvingerne:
Photo1    Production Design and Location in the Legacy 
Fra arvestridighedernes arena vender vi os imod en serie om, hvorvidt kvinder kan være sjove og i bekræftende fald, hvordan? Komedieserien Ditte & Louise er emnet for Iben Albinus Sabroes analyse:
Ditte&Louise 4_Foto Manuel Claro_570px    True Comediennes: a Case Study of Comedy Verité 
Fra Norge skriver Audun Engelstad om den serielle form, og hvordan tv-serieformatet sælger varen, hvad enten den nu er norsk eller dansk:
frikjent4A    Sensation in Serial Form: High-end Tv DramA 
Til slut to artikler, der begge vender sig fra serierne og undersøger først det danske, siden det internationale publikum. Signe Sophus Lai og Cecilie Astrupgaard præsenterer resultaterne af en surveyundersøgelse om, hvilke serier det danske tv-publikum foretrækker og hvorfor:
matador4    Seernes favoritserier - genrer, narrativer og kulturmøder 
Og endelig udforsker Pia Majbritt Jensen dansk tv-dramas globale gennemslag i artiklen:
Borgen - Mike Kollöffel    Global Impact of Danish Drama SerieS 
     

 

Om projekterne

Læs mere om tv-dramaprojektet, som er finansieret af Forskningsrådet for Kultur og Kommunikation, samt det internationale forskningsprojekt her: http://danishtvdrama.au.dk/ og http://mecetes.co.uk/

Kosmorama
Box270nyt